Dues de cada 10 persones joves (ex)tutelades compaginen feina i estudis

Enquesta FEPA 2023

La Xarxa d’Entitats per a l’Emancipació Juvenil (FEPA de Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits ), de la qual la Fundación Nazareth en forma part, ha publicat l’Enquesta FEPA 2023. En l’informe, que podeu consultar a l’enllaç adjunt, s’informa que dues de cada 10 persones (ex)tutelades compaginen feina i estudis, o que la principal font d’ingresos d’aquests joves és la feina remunerada (37,70%), entre d’altres conclussions.

FEPA 2023: Un retrat de la joventut extutelada a Catalunya

L’Enquesta FEPA 2023, elaborada amb una mostra de més de 3.000 joves de 16 a 25 anys, ha posat de manifest canvis rellevants en la situació laboral i formativa de la joventut que ha estat o està tutelada per l’Administració a Catalunya. El document posa de relleu tant els avenços com els reptes que afronten aquests joves en el seu procés d’emancipació.

Principals conclusions de l’Enquesta FEPA 2023

  • Generació ‘sísí’: L’enquesta destaca que el 22,1% dels joves tutelats o extutelats conforma el que es coneix com a generació ‘sísí’, és a dir, aquells que compaginen estudis i feina.
  • Augment de l’ocupació: S’ha observat un increment significatiu en la població activa, amb un 42,4% dels joves treballant, mentre que la proporció de persones que ni estudien ni treballen ha disminuït fins al 10,7%.
  • Font d’ingressos: La feina remunerada es presenta com la principal font d’ingressos per al 33,7% dels joves, comparada amb el 27,6% que depèn de les prestacions destinades a jovent extutelat.
  • Prestacions i Ingrés Mínim Vital: Malgrat que el 17,1% dels joves no rep prestació ni té feina, només el 0,09% accedeix a l’Ingrés Mínim Vital, principalment a causa dels estrictes requisits de sol·licitud.
  • Situació dels joves migrants: L’autorització de residència i treball es consolida com la més freqüent per al jovent tutelat i extutelat d’origen migrant (78,4%). És la que tenen vuit de cada deu joves quan cessa la tutela per fer 18 anys.

Un context de transició i reptes

Les dades recollides reflecteixen un perfil de jovent amb un fort compromís amb el seu projecte de vida, tot i enfrontar dificultats per aconseguir una emancipació completa i sostenible. El fet que una part important de la joventut opti per combinar estudis i treball evidència la necessitat de recursos que permetin afrontar de manera més segura els reptes de la transició a la vida adulta. Així mateix, el canvi en el tipus d’autorització per als joves migrants posa en relleu l’impacte de les recents reformes en el Reglament d’Estrangeria, que han contribuït a millorar l’accés al mercat laboral i a proporcionar una major seguretat jurídica.

Impuls per a la inclusió i l’autonomia

Les conclusions de l’Enquesta FEPA 2023 subratllen la importància d’oferir suports adequats que facilitin no només l’accés a l’ocupació, sinó també una formació que permeti a aquests joves construir un futur més estable. En aquest sentit, la feina remunerada no sols es configura com la principal font d’ingressos, sinó també com una eina clau per fomentar la inclusió social i econòmica dels joves en situació de vulnerabilitat.

Amb aquesta publicació, la FEPA reafirma el seu compromís amb l’emancipació i la integració dels joves, posant a disposició de la societat una eina d’anàlisi fonamental per entendre i millorar les condicions de vida d’aquest col·lectiu.

Veure l’informe Joves en procés d’emancipació: anàlisi de resultats. Enquesta FEPA 2023. Catalunya
Veure l’informe Juventud en proceso de emancipación: análisis de resultados. Encuesta FEPA 2023

FEPA és la principal representant a Espanya de població jove en situació de vulnerabilitat, especialment de persones tutelades i extutelades. Avui agrupa 73 entitats que tenen presència a 15 comunitats autònomes i representa els drets de més de 6.000 joves.